LÄHETYS XVIII: Suomalaisen taiteen salattu sielunmaisema
- Vieraana Viljami Puustinen


Radio Wyrdin pöydän ääreen istuutuu helsinkiläinen tietokirjailija ja entinen Rumba-lehden päätoimittaja Viljami Puustinen. Puustinen on kirjoittanut kolme musiikkikirjaa, joista viimeisin on Kingston Wall – Petri Wallin saaga, mutta seuraavassa teoksessaan VELJEKSET GALLÉN hän käsittelee Akseli Gallen-Kallelaa ja hänen isoveljeään Claes Uno Gallénia, ja heidän henkisiä pyrkimyksiään. Lähetyksessä keskustelemme totuudenetsijöistä ja valonkantajista, Akseli Gallen-Kallelasta ja 1800-luvun lopun suomalaisesta kulttuuri-ilmapiiristä ja suomalaisen taiteen salatusta sielunmaisemasta laajemmin – sekä ajattomasta Suuresta Työstä. 

“Taide ja uskonto ovat hyvin lähellä toisiaan. Mielestäni on olemassa jonkinlainen korkeampi ajattelu, mysteeri, joka asustaa ihmissielussa –, jolle vain taide voi antaa muodon. “
- Akseli Gallen-Kallela

Katso kuvia nauhoituksista.


Lähetyksen menu:

The Tuxedo (No. 2) Cocktail 
1 ½ unssia Kalevala Giniä 
1 ½ unssia Dolin vermuttia 
1 dash Luxardo Maraschinoa 
1 dash Orange Bittereitä 
1 suihkaus Jade Edouard absinttia 

Vuoraa valmiiksi viilennetty cocktail-lasi absintilla, kaada halutessasi lasin pohjalle jäävä absintti pois tai jätä potkua antamaan. Sekoita muut ainekset sekoituslasissa jäiden kanssa. Kaada sen jälkeen juoma absintilla vuorattuun lasiin. 
Koristele sitruunan kuorella tai purista hieman sitruunan öljyä kuoresta juoman päälle. Perustuu Harry McElhonen Barflies and Cocktails-kirjan reseptiin. Alunperin juoma on yksi New Yorkin Tuxedo Clubin drinkeistä. 

Amer Gentiane väliryyppy 

The Merry Widow Cocktail 
1 ½ unssia Tanqueray no 10 giniä 
1 ½ unssia French Dolin Dry Vermouthia
2 dashia Bénédictineä
1 dash Peychaud’s bittereitä
2 suihkausta absinttia 

Vuoraa valmiiksi viilennetty cocktail-lasi absintilla. 
Sekoita muut ainekset sekoituslasissa jäiden kanssa. Kaada sen jälkeen juoma absintilla vuorattuun lasiin. 
Koristele sitruunan kuorella. 
Cocktail perustuu Hugo Ensslinin reseptiin vuodelta 1916. Reseptiä on hieman modifioitu nykymakuun paremmin sopivammaksi. Bénédictine, jota tässä käytetään mausteena, oli suomalaisten taiteilijoiden suosikkimyrkky. 

Jade Terminus-Oxygénée absintti traditionaalisesti tiputettuna. 

Ja lopuksi Bock-olutta illan tasaisen jatkon vauhdittamiseen...


Kuuntele tai lataa lähetys tästä:


Voit myös ladata Dropboxista kaikki lähetyksemme.

Etusivulle